حجت الاسلام و المسلمین دکتر پسندیده در نشست علمی مجازی «پژوهش های اسلامی روانشناختی (ظرفیتها و چالشها)» از مجمع و وزارت علوم خواست تا برای توسعه مطالعات بین رشتهای اسلامی و روانشناختی سازکاری را تطبیق بدهند و از آن حمایت کنند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دارالحدیث در این نشست که به صورت وبینار برگزار شد، حجت الاسلام پسندیده با بیان اینکه می توان کمیسیونهای تخصصی در همه رشتهها و از جمله در رشته روانشناسی با عنوان کمیسیون مطالعات اسلامی روان شناختی برپا کرد افزود: این کمیسیون میتواند در جهت هم افزایی بین پژوهشی و شناسایی کاستیها و ارایه تحقیقات روشمند موثر باشد.
عضو هیت علمی پژوهشگاه قران و حدیث، دلیل بالندگی روانشناسی راتوسعه ظرفیت ادراک خود از دین عنوان کرد و گفت: منابع غنی دین از گذشته تا امروز سبب رشد و توانمندی روانشناسی شده و توانسته با جنبههای مختلف دین تعامل پیدا کند.
حجت الاسلام پسندیده با اشاره به اینکه آموزههای دینی مبتنی بر یک دانش کهن صادر نشدهاند تصریح کرد: این آموزهها ، تبیینهای علمی و نظریههای قابل استفاده هستند.
دکتر پسندیده توسعه مطالعات بین رشته ای ، فرارشته ای و دانش سبک دو را قابلیت مهمی عنوان کرد که می تواند تحقیقات اسلامی روانشناختی در عرصه بین رشته ای را نیز توسعه دهد.
رییس پژوهشکده اخلاق و روانشناسی اسلامی، چالش روش شناختی را از مهم ترین چالشهای مطالعات اسلامی -روانشناختی برشمرد و تصریح کرد:چگونگی تعامل بین تحقیقات اسلامی و تحقیقات روانشناختی امری مجهول است که در رویکردها و روش تحقیق قابل بحث و بررسی است.
حجت الاسلام پسندیده با بیان اینکه رویکرد انطباقی به دنبال توصیف همانندی و این همانی است افزود: رویکردی که مطابقت آیات و روایات با نظریهها و تحقیقات روانشناسی را شناسایی و اعلام می کند در حالی که توان تفکیک تفاوتهای موجود در آیات و روایات را ندارد و این انطباق صحیح نیست.
وی به رویکرد انتقادی اشاره کرد و گفت: رویکرد تطبیق انتقادی (نقادانه) که بین تحقیقات اسلامی و تحقیقات روانشناختی تناظر می اندازد با نگاهی نقادانه به دنبال بیان تفاوتها و تشابهها است که یک امتیاز محسوب می شود.
حجت الاسلام پسندیده با طرح رویکرد تاسیسی به عنوان یک رویکرد پیشرفته اظهار کرد: رویکرد تاسیسی به دنبال استخراج الگوها، مفاهیم و نظریهها از عمق منابع دینی است.
وی به تشریح رویکرد تاسیسی پرداخت و گفت: این رویکرد به جای اینکه همانند رویکرد انطباقی به اسلامیزه کردن روانشناسی بپردازد به دنبال معارف دین است که در حوزه روانشناسی قابل طرح هستد و می توان نظریه پردازی کرد.
دکتر پسندیده با بیان اینکه تحقیقات کیفی آنگونه که باید مورد توجه قرار نمی گیرند، توجه بیشتر را معطوف به تحقیقات کمی عنوان کرد و افزود: تحقیقات در حوزه مطالعات اسلامی معیار مشخصی ندارد و استاندارد نیست.
گفتنی است نشست علمی«پژوهشهای اسلامی روان شناختی (ظرفیتها و چالشها)» از سلسله نشستهای همایش مجازی «علوم انسانی- اسلامی، پژوهش و فناوری» از سوی پژوهشگاه قرآن و حدیث با همکاری مجمع رؤسای پژوهشگاههای علوم انسانی – اسلامی در موسسه علمی فرهنگی دارالحدیث قم برگزار شد.